TromboVitaal

Leven met trombose


Trombose is een aandoening waarmee door vele technologieën inmiddels goed valt te leven. Echter zijn er beperkingen waarmee rekening gehouden moet worden. Denk hierbij aan sporten, vakanties en verre reizen, maar ook ingrepen en zwangerschap.


Sporten met antistollingsmedicijnen

Wanneer u antistollingsmedicijnen gebruikt, kunt u gewoon sporten. Toch kunt u blessuregevoelige contactsporten, zoals vechtsporten, hockey en voetbal, het beste vermijden. U bent immers iets kwetsbaarder voor bloedingen.

Daarnaast raden wij een sport als (diepzee)duiken met gebruik van antistollingsmedicijnen sterk af. Al op 5 meter diepte ontstaat het risico op oog- en oorbloedingen. Snorkelen aan de oppervlakte en tot een diepte van maximaal 3 meter kan wel.


Vakanties en verre reizen

Middels het zelfmeten van uw eigen stollingswaarden is het geen probleem om voor langere tijd op vakantie te gaan of een verre reis te maken. Echter kan tijdens een lange (vlieg)reis door verminderde mobiliteit de bloeddoorstroming verminderd zijn waardoor het bloed eerder kan gaan stollen. Allereerst is het belangrijk dat uw stollingswaarde goed is ingesteld, daarnaast zijn er ook enkele voorzorgmaatregelen die u kunt nemen. Bijvoorbeeld door de ledematen in beweging te houden door minimaal elke twee uur te bewegen. Ook kunt u af en toe de kuitspieren aanspannen door de voeten op en neer te bewegen. Gebruik liever geen alcohol of koffie en drink ruim voldoende (water) om vochtverlies te voorkomen. Een andere tip is het voorkomen van het dragen van strakke kleding en u kunt uw schoenen tijdens de reis uit doen en eventueel steunkousen dragen.


Ingrepen

Het kan gebeuren dat u tijdens de periode waarin u antistollingsmedicijnen gebruikt door een arts behandeld moet worden, bijvoorbeeld voor een kleine chirurgische ingreep, of voor het trekken van een tand of kies door de tandarts. Laat de behandelend arts weten dat u antistollingsmedicijnen gebruikt en vraag naar het advies van de antistollingsbehandeling rondom de ingreep. U kan door de antistollingsmedicijnen immers heviger en/of langer bloeden. Dit kan gevaarlijk zijn.


Zwangerschap

Wanneer u van plan bent om zwanger te worden, geeft u dit dan van te voren door aan de specialist die de antistollingsmedicijnen gestart heeft. In het geval dat u geen contact meer heeft met deze specialist, laat het dan uw huisarts weten.

Wanneer u vaststelt dat u onverwacht al zwanger bent, dan is het van groot belang dit direct door te geven aan uw specialist of huisarts. De antistollingsmedicijnen kunnen namelijk schadelijk zijn voor de vrucht, vooral in de eerste 3 maanden van de zwangerschap.

Privacy:

Als trombosedienst hebben wij te maken met vertrouwelijke patiëntgegevens. De bescherming van uw privacy is voor ons van essentieel belang. Trombovitaal staat in voor de veiligheid van u als patiënt.

Hier ziet u in het kort de wijze waarop wij met uw persoonsgegevens omgaan: Privacykaart Trombovitaal.

Voor de uitgebreide beschrijving zie onze privacyverklaring.

Zorgkaart Nederland

Laat horen wat u van onze Trombosedienst TromboVitaal vindt. U leest het oordeel van patiënten over de kwaliteit van zorg op Zorgkaart Nederland.

Geef ook uw mening!

ZorgkaartNederland-Vierkant-Beeldmerk-Groot.jpg

Vind uw dichtstbijzijnde steunpunt

onjuiste postcode

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.