TromboVitaal

Interacties met uw antistollingsmedicijnen


De werking van de antistollingsmedicijnen wordt door veel factoren beïnvloedt, bijvoorbeeld door andere medicijnen, wanneer u ziek bent, maar ook alcohol en voeding hebben invloed.


Andere medicijnen

Er zijn medicijnen die de werking van de antistollingsmedicijnen versterken of juist verzwakken of helemaal niet in combinatie met antistollingsmedicijnen gebruikt mogen worden. Ook huis-, tuin- en keukenmiddelen, zoals hoestdranken, vitaminepillen, laxeermiddelen, homeopathische middelen of kruidenmiddelen lijken onschuldig, maar kunnen de werking van uw antistolling medicijnen beïnvloeden. Overlegt u daarom eerst met de stollingsarts van uw trombosedienst of u medicijnen veilig in kunt nemen. 

Niet alleen het starten met een nieuw medicijn, maar ook een tijdelijk medicijn als een antibioticakuur of het staken van een medicijn kunnen de INR-waarden laten schommelen. Neemt u contact op met uw trombosedienst, mogelijk adviseert de stollingsarts u extra te (laten) prikken om uw schema eventueel aan te passen.


Ziekte

Heftige diarree kan de INR-waarde namelijk sterk verstoren, waardoor u meer antistollingsmedicijnen nodig heeft. Bij een verminderde werking van de lever of nieren gaat de afbraak van de medicijnen langzamer, waardoor u juist minder medicijnen nodig heeft.

Wordt u ziek (griep, koorts, diarree), laat dit dan direct weten aan uw stollingsarts. Het kan betekenen dat u eerder gecontroleerd moet worden.


Alcohol en voeding

U mag gerust één of twee glazen alcohol per dag drinken wanneer u antistollingsmedicijnen gebruikt. Te véél alcohol kan de lever echter beschadigen en bovendien de stabiliteit van de antistollingsbehandeling beïnvloeden, omdat de lever de stollingsfactoren aanmaakt.

Ook voeding kan invloed hebben op de INR-waarde, al zijn de wetenschappers hier niet eenduidig over. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine K (groene groenten, zoals broccoli) de INR-waarde kunnen beïnvloeden. Dit leidt vooral tot schommelingen van de INR-waarde, wanneer u plotseling een grote hoeveelheid vitamine K neemt. Groene groenten zijn erg gezond en belangrijk, we raden u aan een gevarieerd en gebalanceerd dieet aan te houden.


Vitamine K in voedingsmiddelen.png

TromboVitaal - Vitamine K gehalte in voedingsmiddelen.pdf

Privacy:

Als trombosedienst hebben wij te maken met vertrouwelijke patiëntgegevens. De bescherming van uw privacy is voor ons van essentieel belang. Trombovitaal staat in voor de veiligheid van u als patiënt.

Hier ziet u in het kort de wijze waarop wij met uw persoonsgegevens omgaan: Privacykaart Trombovitaal.

Voor de uitgebreide beschrijving zie onze privacyverklaring.

Zorgkaart Nederland

Laat horen wat u van onze Trombosedienst TromboVitaal vindt. U leest het oordeel van patiënten over de kwaliteit van zorg op Zorgkaart Nederland.

Geef ook uw mening!

ZorgkaartNederland-Vierkant-Beeldmerk-Groot.jpg

Vind uw dichtstbijzijnde steunpunt

onjuiste postcode

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.