TromboVitaal

Klachten en symptomen van trombose


Trombose kan klachten en symptomen veroorzaken. Deze klachten zijn onder andere afhankelijk van de locatie van de trombose. Daarnaast verschillen deze klachten ook per individu. Onderstaande klachten hoeven dan ook niet bij iedereen voor te komen. Ook kan het mogelijk zijn dat de klachten wijzen op een andere aandoening dan trombose. Neem altijd contact op met een arts op het moment dat u verschijnselen heeft die kunnen passen bij trombose.


Verschijnselen trombosebeen

Een trombosebeen kan zich op verschillende manieren uiten. De meest voorkomende klachten zijn:

1. Rode of blauwe verkleuring van de huid
2. Zwelling van het aangedane been
3. Pijn of een zwaar gevoel in het been

Daarnaast kan er ook sprake zijn van een lichte temperatuursverhoging of een strakgespannen huid van het aangedane been. Het been ziet er dan rood en glanzend uit en oppervlakkige aderen zijn zichtbaar op de huid.


Verschijnselen longembolie

Een longembolie kan optreden als een deel van een stolsel uit het been (trombosebeen) loslaat en mee wordt gevoerd via de bloedstroom naar de longen. De ernst van de longembolie hangt af van de grootte van de embolie. De belangrijkste symptomen die bij een longembolie passen zijn:

1. Plotseling optredende kortademigheid
2. Pijn bij hoesten en zuchten

Daarnaast hebben sommige mensen last van hartkloppingen, flauwvallen, zwelling en pijn in het been, bloed opgeven, benauwdheid, bleke kleur in het gelaat, transpireren, pijn op de borst, lichte stijging van de lichaamstemperatuur of plotseling ontstane prikkelhoest.


Verschijnselen van trombose in de hersenen

De belangrijkste klacht van trombose in de afvoerende vaten van de hersenen (sinustrombose) is hevige hoofdpijn. Een sinustrombose kan verschijnselen geven die lijken op de klachten van een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding). Deze verschijnselen zijn onder andere:

1. Uitvalsverschijnselen zoals verlamming van arm en/of been, moeite met spreken, uitval van een gezichtshelft, evenwichtsstoornissen en dubbelzien.
2. Epileptische aanvallen
3. Buiten bewustzijn raken
4. In coma raken (zeldzaam)


Verschijnselen van trombose in het oog

Net zoals op andere plaatsen in ons lichaam kunnen ook in het oog bloedvaten afgesloten raken. In het oog lopen kleine adertjes en slagadertjes. Door verschillende oorzaken kan een bloedvaatje in het netvlies afgesloten raken (ooginfarct). Klachten die dan kunnen ontstaan zijn:

1. Een vrij plots gezichtsscherpte verlies in 1 oog (vaak pijnloos)
2. Eventueel in combinatie met het ontstaan van vlekken of lichtflitsen, of beeldvervorming

Om een nieuwe afsluiting te voorkomen schrijft de arts meestal Ascal voor. Oogtrombosepatiënten krijgen geen antistollingsmedicijnen waarvoor controle bij een trombosedienst nodig is.

Privacy:

Als trombosedienst hebben wij te maken met vertrouwelijke patiëntgegevens. De bescherming van uw privacy is voor ons van essentieel belang. Trombovitaal staat in voor de veiligheid van u als patiënt.

Hier ziet u in het kort de wijze waarop wij met uw persoonsgegevens omgaan: Privacykaart Trombovitaal.

Voor de uitgebreide beschrijving zie onze privacyverklaring.

Zorgkaart Nederland

Laat horen wat u van onze Trombosedienst TromboVitaal vindt. U leest het oordeel van patiënten over de kwaliteit van zorg op Zorgkaart Nederland.

Geef ook uw mening!

ZorgkaartNederland-Vierkant-Beeldmerk-Groot.jpg

Vind uw dichtstbijzijnde steunpunt

onjuiste postcode

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.